Palafrugell rep la donació de l'arxiu personal de Teresa Carbó Comas

Lunes, 10 de Diciembre de 2018

Palafrugell rep la donació de l'arxiu personal de Teresa Carbó Comas

10 de Febrero de 2011 19:11h


PALAFRUGELL.- L’Arxiu Municipal de Palafrugell ha rebut la donació de diversa documentació personal i fotografies de Teresa Carbó Comas (1908-2010) persona molt vinculada a Palafrugell, que va portar a terme una activitat significada en l'esperantisme, en l'activitat política durant la República (membre del BOC i del POUM) organitzadora del Socors Roig i membre de la resistència francesa durant l'exili.

Teresa Carbó va néixer a Begur el 1908, però de ben petita ja es va traslladar amb la família a Palafrugell, on va passar la infantesa i part de la joventut. Es va iniciar en l’esperantisme durant la dictadura de Primo de Rivera. Es va casar civilment l’any 1928 amb Esteve Morell, i ells dos varen ser fundadors d’una escola esperantista a Barcelona, on vivien, en el marc de la cooperativa La Flor de Maig.

Va militar en el Bloc Obrer i Camperol i en el POUM, va contribuir a organitzar el Socors Roig. Teresa Carbó anava als hospitals i ajudava en diferents tasques (fitxes dels ferits, avís a les famílies, roba...). Va portar una manta i menjar a Andreu Nin quan el varen detenir després dels fets de Maig de 1937. Ella mateixa va estar tres mesos i mig detinguda, primer a l’hotel Falcón i després a la presó de dones. El seu marit, afiliat a la UGT, també va ser detingut.

El 1939 es varen exiliar a França, a Toulouse. Allà, la Teresa va col·laborar amb la Resistència, hi ha constància que casa seva era un lloc d’estada pels membres que treballaven en la xarxa d’evasió. Acabada la Segona Guerra Mundial, varen marxar amb el fill petit a Amèrica del Sud (el gran es va quedar a França). Varen viure a Santa Cruz (Bolívia) i a Sao Paulo (Brasil) i finalment varen tornar a França i es varen instal·lar a París. Vídua (Esteve Morell va morir l’any 1968) i ja jubilada, la Teresa va venir a viure a Palafrugell (anys setanta-vuitanta), on ja portava anys venint els estius. Als 80 anys es va traslladar a una residència a Le Soler, prop de Perpinyà, on va morir el 17 d’octubre de 2010.

En el seu record, l’Ajuntament de Palafrugell té previst posar el nom de Teresa Carbó Comas a un espai públic del municipi

Comentarios
blog comments powered by Disqus
Videos