Radiòlegs del Trueta troben un mètode que permet predir l’evolució dels afectats d’ictus amb un 95% d’encert

Lunes, 10 de Diciembre de 2018

Radiòlegs del Trueta troben un mètode que permet predir l’evolució dels afectats d’ictus amb un 95% d’encert

24 de Septiembre de 2010 18:47h

Gràcies a un estudi de quatre anys de durada amb investigadors de la UdG

Afectació de l'infart cerebral
Afectació de l'infart cerebral

Más imágenes

Afectació de l'infart cerebralAfectació de l'infart cerebral

GIRONA.- Un equip d’investigadors de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i dela Universitat de Girona liderats per el Dr. Salvador Pedraza ha desenvolupat unnou mètode amb un 95% de fiabilitat per a predir l’evolució dels pacients que hansofert un infart cerebral. Els resultats del treball, en el qual hi estan treballant desde fa 4 anys, han estat publicats a la revista American Journal of Neuroradiology i s’ha fet gràcies a la participació de més d’un centenar depacients que havien patit un infart cerebral
Quan una persona pateix un infart cerebral, queda afectada la substància blanca,que és la transmissora de les ordres motores. Aquest grup d’investigadors, hacentrat els seus estudis justament en la substància blanca del cervell,determinant si la seva evolució després de la lesió és bona o no, o sigui, si elspacients podran finalment recuperar les seves funcions motrius.

El Dr. Josep Puig, neuroradiòleg i primer autor de la publicació, explica coml’estudi ha permès validar un nou marcador d’imatge amb una fiabilitat del 95%per determinar l’evolució d’aquesta substància blanca, ja des de les primereshores que un pacient pateix un infart cerebral. Així, el grup ha descobert unaregió concreta del cervell, la càpsula interna, que si resulta afectada és clau al’hora de predir una mala evolució i recuperació dels pacients. Aquest nou mètodeper valorar el cervell, conegut com anisotropia fraccional, està donant molt bons imillors resultats dels que hi havia fins ara.En el treball ha participat un equip d’investigadors multidisciplinar format pel grupd’informàtics de la Universitat de Girona (Dra. Imma Boada, Sr. Ferran Prados iDr. Josep Daunis-i-Estadella) que han desenvolupat el nou mètode informàtic peranalitzar el cervell, neuròlegs de l’Hospital Dr. Josep Trueta (Dr. Joaquin Serena,Dra. Mar Castellanos, Dra. Yolanda Silva), que s’ocupen de valorar l’evolució delspacients, i experts de d’Institut de Diagnòstic per la Imatge del mateix hospital(Dr. Salvador Pedraza, Dr. Josep Puig, Sr. Gerard Blasco), que s’han fet càrrecd’estudiar si hi havia alguna evidència a les imatges radiològiques que permetésdiferenciar els pacients que tenien una bona evolució dels que no. A més, haestat essencial la contribució de membres del Laboratori de NeuroanatomiaQuirúrgica de la Universitat de Barcelona (Dr. Alberto Prats) i del grup d’IsquemiaCerebral i Neurodegeneració del CSIC-IDIBABS (Dra. Guadalupe Soria).

Comentarios
blog comments powered by Disqus
Videos